Lördag 22 april

Anders Gyllerfelt är född i Jönköping 1953 och uppvuxen i Åhus. Han är utbildad vid Ölands målarskola och Målarskolan Forum i Malmö och är sedan 1981 bosatt och verksam i Bergkvara, där han också undervisar på Kulturmagasinet.
Anders Gyllerfelt arbetar sedan flera år tillbaka med måleri, främst i olja, men även akvarell. Den måleriska verksamheten kretsar i första hand kring färg och Gyllerfelt är en utpräglad kolorist. I mötet mellan olika former, valörer och texturer uppstår abstraherade rumsligheter. Ofta befolkas bilderna av gestalter, i samtal, väntan eller vila. Vita hus framträder som svala kroppar i mörkt purpurröda fält. I de allra senaste verken möter betraktaren lekfulla interiörer. Ett intensivt samtal pågår i det dynamiska bildrummet, och vissa av målningens beståndsdelar tycks bråka om uppmärksamhet. Ett kallt rosa färgfält söker sig längst fram i bilden och utmanar en lysande coboltblå stol.
Tidigare

Vi är en grupp på sex Åhusdamer som möts och syr ”Skånskt yllebroderi”.
Idén kom under en konstresa till Dalarna med besök på hemslöjden och Sundborn med Carin Larssons broderier.
Det skånska yllebroderiet har en flerhundraårig historia och användes bland annat till att pryda dynor och täcken framförallt på 1700- och 1800-talen.Det broderas med ullgarn på ylletyg och med fritt sömsätt – en ”folkkonst i broderiform”.
Vi har inspirerats av gamla och nya broderier och använder dessa mönster i nya sammanhang. Det blir också helt nya motiv som t.ex. barnbarnens teckningar.
För oss är yllebroderiet färgglad sömnadskonst och skaparglädje. Broderiet är fritt men vanligast är klyvsöm, ensidig plattsöm, stjälkstygn, schattersöm och olika bottensömmar. Man kan känna sig helt fri i valet av stygn. Broderandet kan göras var man än är och är behagligt avstressande.
Nu ställer vi ut våra arbeten på Aoseum för att inspirera andra. Vi kommer också att visa tyger, garner, hur man syr och hur man kan göra egna mönster.
Lördagen den 18/3 kl 14.30 kommer också Tina Tenje Persson från Östra Skånes hemslöjdsförening till oss på Aoseum och berättar om skånskt yllebroderi.

Arbetet skiftar kontinuerligt mellan slumpmässigt spontant och systematiskt meditativt. Jag arbetar främst med måleri och teckning men även med keramik samt helt andra, ofta återbrukade material.