Utställningar 2023


Lördag 18 november – söndag 3 december


TidigareGREGER BOJEBY kommer från Sölvesborg där han har sin ateljé men bor med sin familj i Valje och har alltså ena foten i Blekinge och den andra i Skåne. Gregers konst är abstrakt och han vill bjuda in betraktaren i sin känsla, öppna upp för fri tolkning och väcka fantasi. Jobbar med blandteknik oftast akryl och kol på duk eller hardboard. Inspiration kommer från livet naturen och havet”.Vi är en grupp på sex Åhusdamer som möts och syr ”Skånskt yllebroderi”. 

Idén kom under en konstresa till Dalarna med besök på hemslöjden och Sundborn med Carin Larssons broderier. 

Det skånska yllebroderiet har en flerhundraårig historia och användes bland annat till att pryda dynor och täcken framförallt på 1700- och 1800-talen.Det broderas med ullgarn på ylletyg och med fritt sömsätt – en ”folkkonst i broderiform”. 

Vi har inspirerats av gamla och nya broderier och använder dessa mönster i nya sammanhang. Det blir också helt nya motiv som t.ex. barnbarnens teckningar.

För oss är yllebroderiet färgglad sömnadskonst och skaparglädje. Broderiet är fritt men vanligast är klyvsöm, ensidig plattsöm, stjälkstygn, schattersöm och olika bottensömmar. Man kan känna sig helt fri i valet av stygn. Broderandet kan göras var man än är och är behagligt avstressande.

Nu ställer vi ut våra arbeten på Aoseum för att inspirera andra. Vi kommer också att visa tyger, garner, hur man syr och hur man kan göra egna mönster.

Lördagen den 18/3 kl 14.30 kommer också Tina Tenje Persson från Östra Skånes hemslöjdsförening till oss på Aoseum och berättar om skånskt yllebroderi.


Utifrån vardagliga ögonblick undersöker jag mänskliga relationer och moderna normer. Tvetydighet och kommunikation är nyckelord och jag är intresserad av varför individer tolkar situationer så olika. Hur kan en bild uppfattas alltifrån dyster till lekfull? 
Arbetet skiftar kontinuerligt mellan slumpmässigt spontant och systematiskt meditativt. Jag arbetar främst med måleri och teckning men även med keramik samt helt andra, ofta återbrukade material.