Musik 2024


Boka Aoseums konserter här:


TidigareFredag 22 mars

Munspelaren och jazzmusikern Toots Thielemans spelade sig med lekfullhet och själ in i jazzpublikens hjärtan. 2022 skulle Toots ha fyllt 100 år och denna konsert är en hyllning till mäster Thielemans. Vem kan passa bättre att göra det än vår egen munspelsvirtuos Filip Jers!

Filip träffade Toots vid flera av hans många turnéer i Sverige och fick chansen att både samtala och spela tillsammans med honom. Toots var noga med att poängtera att det var OK att härma honom men att det viktigaste var att hitta sitt eget sound som musiker och munspelare.

I denna konsert tar Filip fasta på Toots ord och hämtar inspiration från hans imponerande karriär som sträckte sig över sex decennier. Filip bjuder oss på en musikalisk odyssé som bl a innefattar älskade melodier som t ex Toots egen Bluesette och Dunderklumpen m fl till nykomponerade melodier inspirerade av Toots musikaliska uttryck och joie de vivre (livsglädje). Musiken framförs i tätt samspel med Carl Bagge Trio som består av Carl Bagge piano, Martin Höper kontrabas och Chris Montgomery trummor.


Årets ”Jazz & Gäst”- konserter på Aoseum börjar med vår absoluta favoritgäst, den underbara danska sångerskan och kompositören Katrine Madsen. Hon har gästat oss ett par gånger tidigare, senast 2017. Vi är väldigt glada över att hon vill komma tillbaka trots att hon säkert har fullt upp och nu också har ett eget företag med voice coaching. Katrine, som är en av Danmarks mest kända och hyllade jazzsångerskor, har hunnit släppa ett dussin cd hittills. Lyssna gärna på ”Box of Pearls” som hon gjorde med Svante Thuresson och Claes Cronas trio. Vilka duetter! Amazing! Det kommer att bli vokaljazz på högsta nivå och därtill säkert en hel del danskt gemyt.


Hederosgruppen brukar kallas jazz, men själva tänker de nog mest på att göra kul musik. Den är enligt DN ”både allomfattande och lättbegriplig. Här ryms lager på lager av medlemmarnas lyssningsvanor: rullande boogiewoogie, fri improvisation, flipprig bebop, fräck funk, stänk av afrikanskt och en mas- sa annat som är omöjligt att bena ut. De återvänder alltid till en distinkt och sångbar melodi.”

2018 samlade Martin Hederos gamla och nya vänner och bjöd in dem till en kollektiv process. Alla fem musikerna skriver nämligen låtar till bandet. Sedan dess har Hederosgruppen turnerat i Sverige, spelat i SVT och givit ut två album. Storstrejk gavs ut 2020, blev Grammisnominerad och fick strålande recensioner. Det andra albumet, Ståplats, kom 2022, och belönades året därpå med både Grammis, Manifest-pris och OJs Gyllene Skivan. Den enda skivan hittills som lyckats kamma hem alla tre priser!

HEDEROSGRUPPEN

Andreas Sjögren – sax, basklarinett
Konrad Agnas – trummor
Martin Hederos – piano, klaviaturer
Josef Kallerdahl – bas
Emil Strandberg – trumpet


Arildkvartetten har varit bland de ledande ensemblerna på den danska kammarmusikscenen i mer än 15 år, där de har fått många lovord för sin ädla och mogna spelstil.

Arildkvartetten har gjort sig ett namn med en rad välbesökta konserter med Beethovens kompletta stråkkvartetter, i tolkningar som fortfarande är hjärtat i kvartettens repertoar.

Arildkvartetten är frekventa gäster på danska och internationella kammarmusikfestivaler och har turnerat i länder som Brasilien, Skottland, Tyskland, Finland, Tjeckien, Grekland och Sverige. Arild Quartet har spelat in digitala utgivningar av de danska guldålderskompositörerna Horneman och Hamerik på DaCapo Records.

År 2024 spelar Arildkvartetten ”Brahms i Balkonfoyeren”, en konsertserie i Balkonfoyeren på Kungliga Teaterns Gamle Scen. De tre konsertprogrammen fokuserar på Brahms samlade stråkkvartetter tillsammans med kända och älskade kvartetter av Mozart och Haydn. Vidare kommer kvartetten att uppträda med klarinettisten Mathias Kjøller vid 3 konserter under sommaren.